Co čekáme od nové sezóny? Chceme hrát fotbal

Předseda klubu FK Frýdek-Místek Bc. Radim Mamula se vyjádřil k následující sezóně. Zhodnotil vlastnosti aktuálního kádru, který byl doplněn novými posilami. Vystihl kvality hlavního trenéra a jeho asistenta. Poděkoval odcházejícím hráčům za bojovné zápasy v dresu Lipiny a zformuloval možné šance na návrat do druhé nejvyšší soutěže.

Jaký máte pohled na novou sezónu?

Od samého počátku jsme kladli důraz na stabilitu kádru a hlavně charakter jednotlivých kluků, to pak zásadně určuje klima v kabině a přístup k tréninku i v zápasech. Zejména v momentech, kdy se daří méně, než by si kluci sami přáli. Kluci dokázali, že fotbal hrát chtějí a dělali maximum, aby výsledky byly co nejlepší. Tyto vlastnosti vidíme i u stávajícího kádru. Je vhodné připomenout, že máme stále jeden z nejmladších kádrů ve třetí lize, což napovídá, že se chceme rozvíjet, stabilizovat a posouvat se herně tak, aby byl Lipinský fanoušek hrdý na svůj tým.

Kabina je ve velmi dobrém rozpoložení, letní příprava byla fyzicky náročná, což bychom měli využít zejména v době, kdy se na naši stranu nebude přiklánět sportovní převaha nebo štěstí. Pak by měla nastoupit bojovnost a fyzická připravenost. V kádru bojovníky máme, máme ale také velmi talentované naděje, mezi které patří rovnou dva odchovanci, Štěpán Vykopal a Ondřej Maléř.

Další kluci z dorostu jsou a budou bedlivě sledováni. Dveře do A-týmu mají otevřené všichni, musí ale makat a věřit sami sobě. To je základní předpoklad, aby se do mužského týmu postupně posouvali a rvali se o sestavu. Zapracovávání odchovanců je směr, kterým se chceme ubírat i v budoucnu.

Ještě k letní fyzické přípravě. Vedl ji asistent trenéra Marek Smrčka a hlavními znaky byly intenzita a náročnost. Na M. Smrčkovi bylo vidět, že ví co dělá a jak přesně je třeba kondiční tréninky vést, aby byly náročné i přínosné. Vyklusávání bylo vidět minimum, zato sprinty, silová cvičení a přesně vymezené časové úseky pro jednotlivé prvky tréninku na sebe navazovaly a vyvinuly na jednotlivé hráče potřebný tlak. Na klucích bylo při trénincích vidět, že si mnohdy sáhli na dno sil, přesto dále plnili pokyny asistenta trenéra.

To však neznamená, že by byl přínos hlavního trenéra menší. Vštěpování herních prvků spojil s hledáním vhodných typů pro svůj herní styl a taktiku. Je to náročný trenér, který je málokdy spokojen. Přesto je jeho přístup k hráčům až kamarádský, což mu však v kombinaci s jeho náročností neubírá na autoritě, naopak.

Jak jste spokojen s aktuálním kádrem?

Pro nás bylo důležité, aby se jarní pozitiva z hlediska složení kádru přesunula do další, tedy této nové sezóny. Zásadní tedy je, že se vedení klubu a realizačnímu týmu podařilo udržet základní osu týmu a lídry, mimo Timofeje Barkova, který svými jarními góly upoutal pozornost na svůj potenciál hrát v budoucnu první ligu a posunul se do Baníku. Sportovně jsme smutní, ale na druhou stranu Barky ukázal, že práce s hráči má v Lipině rozvojový potenciál.

Na prodloužení smlouvy pro nadcházející sezónu jsme se dohodli se střelcem týmu a jedním z tahounů na hřišti i v kabině Mariánem Kovaříkem. Do nejlepších fotbalových let pomalu vstupuje také Tomáš Hykel. Od něj očekáváme nejen kvalitní výkony, přehled ve hře a tradiční bojovnost, ale také podporu mladším klukům. Stejné je to u Michala Velnera, dnes již fotbalového matadora v Lipinských zadních řadách. Ale jsou tu další kmenoví hráči, jako je Patrik Rubý nebo Jakub Massaniec.

Využitím jejich kvality jsme zejména po podzimní části minulé sezony efektivně zacelili herní rezervy. Velký herní posun je znát u Jakuba Blejchaře, těší nás také výkony Mattea Burga. K tomu se kádr podařilo posílit o další ambiciózní fotbalisty (Jan Nevřela, Marek Kostka, Jiří Prokel, Ibeh Hadj Khalifa, Tomáš Kirschner, Tomáš Kohut). Na všech je vidět, že chtějí a ví co chtějí.

K odchodům hráčů musíme jmenovitě zmínit dočasný přestup Josefa Květoně, který bude v nadcházející sezóně MSFL bránit svatyni Vítkovic. Z pohledu fanouška lze jeho přestup vnímat jako oslabení kádru. My ale věříme, že tomu tak není a dali jsme na post jedničky prostor Michaelovi Gergelovi, který si v jarní sezóně počínal velmi dobře. Proto je na místě Pepovi Květoňovi poděkovat za jeho práci. Velmi napomohl mladému týmu svými zkušenostmi a svým „koučováním“ zezadu, díky kterému se kluci postupně začali v mužském fotbale adaptovat.

Nicméně, výkony Michaela Gergely byly velmi dobré. Zápasové vytížení Pepy Květoně by tak bylo omezené víc, než by si zasloužil a naopak. Dvojkou Michaela bude rovněž velmi talentovaný mladík Jiří Prokel, který splňuje požadované kvalitativní výkonnostní předpoklady.

Vzhledem k udržení lídrů týmu a vhodnému doplnění jsme se museli s některými dalšími hráči, byť nám třeba i přirostli k srdci, rozloučit. Ne všichni mohli ukázat svůj celý potenciál, a to i vinou zranění. Takový je však fotbalový život, nerozešli jsme se ve zlém, pokud bude na obou stranách zájem i potřebná fotbalová kvalita, třeba se někteří z nich v budoucnu v Lipinském dresu opět objeví.

Kabina je hlavně velmi dobře nabitá, kluci jsou nastartovaní a připraveni rvát se a hrát o každý bod. Uvidíme, jak to bude vypadat na podzim. Pak můžeme přemýšlet, zda přišel čas pomýšlet na bitvy a mety v MSFL nejvyšší, nebo ještě zůstat nohama na zemi a krůček po krůčku mužstvo budovat a ambiciózně nastavit na reálnou vizi postupu do II. Ligy.

Po zformulování ambicí na následující ročník z úst předsedy Bc. Radima Mamuly nám nezbývá nic jiného, než Vás pozvat na zítřejší domácí utkání prvního kola Moravskoslezské fotbalové ligy, kdy se Válcovny utkají s rezervou Zlína. Úvodní výkop je naplánován na 17:00 hod. Preview s informacemi o soupeři naleznete zde.

×
Dnes v 16:00 | A-tým
FC Slovan Rosice
FK Frýdek-Místek