Vždy je co zlepšovat, říká skromně Richard Mrozek

F r ý d e k-M í s t e k - Jen půl roku stačilo letní posile, Richardu Mrozkovi, aby si získala fanoušky ve Stovkách. Sedmadvacetiletý brankář za to vděčí svým výkonům, kdy několikrát tým výrazně podržel. Nicméně, co je pro povídání s Richardem specifické, je velká skromnost hbitého gólmana. V rozhovoru jsme pochopitelně hodnotili podzimní účinkování Valcířů v MSFL, ale také budoucnost dalšího působení brankáře v dresu Frýdku-Místku.

Tradiční otázka na úvod. Osmé místo po podzimu, spokojenost?
Spokojenost, nevím. Je to takové všelijaké. Hodně se to ve mě míchá. Myslím si, že to není úplně nejhorší výsledek vzhledem k tomu, v jakém složení jsme na podzim byli. Zabudovali se mladí hráči.

A jak to hodnotíš z pozice svých výkonů?
Vždy je co zlepšovat, myslím, že to nebylo nejhorší, ale nějaké rezervy tam určitě byly.

Fanoušci tě ale třikrát zvolili hráčem utkáním domácích zápasů, což je nejvíce z týmu. Asi i to značí, že to byl povedený půlrok...
Asi jsem něco chytl. (s úsměvem) Hodnotí se mi to všelijak, vím, o svých nedostatcích. Kdybych byl spokojený se svými výkony, tak by to bylo asi špatně.

Dá se říct, že sis výkony fanoušky získal..
To jsem rád. Fanoušci vyvolávali moje jméno, asi jsem se jim svými výkony líbil.

Když bys zmínil nějaký zápas, který se ti nejvíce povedl, jak se říká, bylo to deset z deseti...
To asi není žádný zápas, asi žádný zápas jsem neměl deset z deseti. Nejpovedenější utkání bylo s Kroměříží (výhra 1:0 pozn. red.) a Hlučínem (výhra 2:0 pozn. red.).

A nějaký zápas, kde sis naopak řekl, sakra, to se nepovedlo?
S Uherským Brodem (prohra 2:3 pozn. red.). Prakticky jsem si nesáhl na míč a dostal jsem tři góly, z penalty, pak šli na mě sami...Jo, asi tento zápas byl pro mě nejhorší.

Jak se gólmanovi chytá za týmem, který je svým stylem ofenzivní? Nejsme celek, který by nějak betonoval, v některých zápasech sis tak zachytal dost a dost...
Zápasy, kde mám hodně možností zareagovat, zasáhnout, se vždy chytají lépe, než ty, kde bych si nesáhl na míč. Takže mi to svědčí, rád si zachytám. Od toho v bráně jsem, abych týmu pomohl. Když chceme dávat góly, je třeba to vzadu zavřít.

Brankáři v první a druhé lize tohle řešit v drtivé většině nemusí. MSFL ovšem není profesionální soutěž a mimo fotbalu chodíš ještě do práce, jak těžké je skloubit zaměstnání s fotbalem?
Já už to takhle mám nějaký čtvrtý rok, co jsem nastoupil do práce. Někdy je to náročné, ale zvykl jsem si na to, tělo si zvyklo. Vesměs, když nejdu do práce a jdu jen na trénink, tak se cítím podstatně hůře, než když jdu po práci na trénink. (s úsměvem)

V tabulce bychom byli mnohem výše, kdyby se nám alespoň o trochu více dařily venkovní zápasy. Kde vidíš příčinu, venkovních trablů?
Těžká otázka. Kde vidím důvody? Dostáváme venku laciné góly. Málo zakončujeme. Venku se nám nedaří hrát to, co předvádíme doma. I to štěstíčko trochu chybí, je to i v hlavách nás všech. Doma nám to vždy nějak vyjde, ukopeme to. Venku ne, je to asi o psychice.

Jak ty osobně hodnotíš kvalitu MSFL?
Přemýšlel jsem nad tím. Přišel jsem z divize. U mě osobně to velký skok není. Myslím si, že to je plus, minus na stejné úrovni. Samozřejmě, jsou tu lepší hráči, je to trochu rychlejší. Ale z pozice gólmana tam není extra změna.

Je to v této době a situaci poměrně těžká otázka. Pokud se kádr pro jaro udrží, má tým potenciál být výše?
Potenciál kluci mají. Myslím, že když dostanou více sebevědomí, začnou věřit v sami sebe a plnit na hřišti, co mají. Tak si myslím, že by to bylo podstatně lepší. U některých kluků mi ale přijde, že se bojí hrát. Jsou ustrašení, nevěří si. Jak se tohle všechno zlepší, můžeme být podstatně výše.

Takže řekněme ještě taková nevyzrálost. To je ostatně asi i úkol pro vás zkušenější hráče na mladší kluky apelovat. Jak moc těžké to je?
Já osobně jsem typ člověka, který se klukům snaží nějak pomoci. Někdy to řeknu v klidu, někdy to řeknu moc nahlas. (s úsměvem) Co si z toho kluci vezmou, je jen na nich. Chci pro tým vždy to nejlepší, chci vyhrávat, věřím, že i kluci chtějí vyhrávat. Když řekne někdo něco mě, vždy si z toho vezmu to nejlepší. Nedostatky se snažím dát pryč a makám na sobě. Kluci na sobě také musí makat, aby se posunuli.

Co se týká budoucnosti. Budeme tě na jaře opět vidět v bráně v dresu Frýdku-Místku?
Na konci listopadu mi skončila smlouva, takž vůbec nevím, co bude, jestli tady zůstanu, nezůstanu. Zatím se mnou nikdo nemluvil. Nebudu tajit, mám nějaké nabídky. Chtěl bych tu ale zůstat, ovšem je to ve hvězdách.


ŽIŽKA: PODZIM HODNOTÍM KLADNĚ
TÝMOVOU PRODUKTIVITU OVLÁDL NA PODZIM VARADI
SOLIDNÍ PODZIM KAZÍ JEN VENKOVNÍ BILANCE
HRUŠKA: OSOBNÍ STATISTIKA TĚŠÍ, PŘEDNĚJŠÍ JE TÝMOVÁ

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B